Deska serów i wędlin na karnawał

Karnawał poprzedza Wielki Post. Jego nazwa pochodzi od włoskiego carnavale, co po łacinie znaczyło dosłownie „mięso usuwać”, bądź caro, vale „żegnaj mięso”. We wszystkich dosłownych znaczeniach czy to starowłoskich, rumuńskich czy hiszpańskich, wszystkie nazwy oznaczały pożegnanie się z mięsem. Inną etymologią pochodzenia karnawału jest kult płodności oraz zwyczaj wysokich skoków, co miało na celu przebłaganie bogów i uzyskanie obfitych plonów. Skoki były w formie tańca, co można porównać do zabawy karnawałowej. Wierzono, że im wyższe będą skoki, tym wyższe plony.
Nieodzownym elementem karnawału w obecnych czasach jest zabawa, tańce, picie i jedzenie. Bardzo często zabawy karnawałowe urządzane są w domach, a gospodarze chcąc wyróżnić ten dzień, przygotowują na tę okazję różne dania i przekąski. Do jednej z nich należy deska serów i wędlin. Do tego celu najlepiej nadają się deski drewniane z różnych gatunków drewna, które powstają w pracowni Drewnoczas. Deski drewniane są praktyczne i funkcjonalne, a oprócz tego są niewątpliwą ozdobą każdego stołu. Na takiej desce dobrze, aby pojawiły się smaki: słodkie, słone, kwaśne, ostre. Deska serów powinna być skomponowana z różnych gatunków serów, od łagodnych po ostre, w skład których mogą wchodzić sery żółte, pleśniowe, podpuszczkowe lub białe. Im większa różnorodność tym lepiej. Do przełamania smaków serów warto dodać winogrona, ziarna granatu bądź figi. Ciekawym elementem smakowym są też orzechy i oliwki, ale również wędliny, takie jak różnego rodzaju kabanosy, kiełbasy dojrzewające czy suszone mięso. Porządna deska serów powinna być różnorodna, obfita i kolorowa.
